Tien journalistieke aanraders om je informatiehonger te stillen

Heb je de dagelijks aanbevolen hoeveelheid Covid-berichtgeving overschreden, maar ben je toch nog hongerig naar informatie? Deze lijst bevat tien porties journalistiek voer, speciaal voor liefhebbers van taal en onderwijs.

1. ‘Verzin’: het tijdschrift dat je aan het schrijven zet

Voor al wie graag in zijn pen – of toetsenbord – kruipt, is er Verzin, het magazine van Creatief Schrijven vzw. Of je nu kortverhalen, gedichten of songteksten schrijft, voor handige schrijftips ben je bij Verzin aan het juiste adres. Vier keer per jaar bundelt de redactie enkele interessante interviews met auteurs en het beste schrijf- en leesadvies tot een inspirerend tijdschrift.

2. Language nerds, unite!

Word jij helemaal enthousiast van taalweetjes? Heb je een zwak voor woordspelingen? Volg dan The Language Nerds op hun social mediakanalen of zet hun website bij je bladwijzers. Taalplezier gegarandeerd!

3. ‘The Bad Kids’: potentiële schoolverlaters toch op weg naar een diploma

In The Bad Kids (2016) volgen we de aangrijpende verhalen van drie leerlingen op Black Rock Continuation High School in de Mojavewoestijn van Californië. De school richt zich specifiek op kansarme of kwetsbare leerlingen en mogelijke ‘drop outs’.

4. Waaskrant: nieuwtjes uit het Land van Waas

Op de website van Waaskrant kan je terecht voor al het nieuws uit – jawel – het Waasland, inclusief weerbericht en tips voor uitstappen. Al blijft de evenementenkalender voorlopig nog even leeg…

5. ‘Miss Girard’s Christmas Gift’: een longread die je doet smelten

Leerkrachten kunnen een grote impact hebben op het leven van hun leerlingen. In deze hartverwarmende longread leren we Miss Girard en haar oud-leerling Chris kennen. Bijna tien jaar nadat ze hem voor de laatste keer zag, neemt de gepensioneerde lerares Chris in huis na het overlijden van zijn vader. Chris heeft autisme en kan niet voor zichzelf zorgen. Bij Miss Girard thuis viert hij voor de eerste keer Kerstmis.
Is een artikel met een leestijd van vijftien minuten wat te veel van het goede? Je kan het verhaal ook beluisteren.

6. #coronacommunie: deurportretten van communicanten, vormelingen en lentefeestvierders

Tijdens zijn coronawandelingen maakt fotograaf Tom Henderikx zogenaamde ‘deurportretten‘. Enkele communiefoto’s konden daarbij niet ontbreken. Ideale gelegenheid om die feestoutfit toch eens uit de kast te halen, mét matching mondmasker.

View this post on Instagram

Coronacommunie 😷

A post shared by Shoot You – By Tom Henderikx (@shootyou.be) on

7. Steven Delarue: een ‘collega’ binnen de blogwereld

Steven Delarue (Onderwijscentrum Gent) houdt – net als ik – een blog bij over taal en onderwijs. In één van zijn blogberichten heeft hij het over anderstalige leerlingen en waarom hij het belangrijk vindt dat zij binnenkort ook weer naar school kunnen.
Zelf sprak ik over dit onderwerp met Piet Van Avermaet, directeur van het Steunpunt Diversiteit en Leren.

8. Beelden kiezen bij een nieuwsbericht: een vak apart

Een goed beeld bij je online stuk zetten, is belangrijk om op te vallen in de grote zee aan berichten op het wereldwijde web. Deze foto bij een artikel van VRT NWS over dierenkappers die de deuren weer openen, deed me toch even gniffelen.

9. ‘nws.nws.nws’: nieuws op maat van jongeren

De jeugd van tegenwoordig is niet bezig met de actualiteit? Ho maar! Met haar ruim 42 duizend volgers op Instagram bewijst het jongerenaccount van VRT NWS het tegendeel. Belangrijke nieuwsfeiten – zoals de coronamaatregelen – helder uitgelegd, ondersteund met duidelijke visuals, dat is @nws.nws.nws. Heb je een vraag of begrijp je iets niet goed? Reageer dan op hun posts, ze antwoorden vaak heel snel!

10. Apache: onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Onafhankelijke nieuwssite Apache brengt kritische journalistiek over allerlei onderwerpen. Ze werken zonder advertenties, waardoor ze hun inkomsten moeten halen uit lidmaatschappen. Misschien vind jij hun onderzoeksjournalistiek wel een abonnement waard?

Tekst: Hanne Van Daele
Foto:  AbsolutVision via Unsplash

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s